Scintigrafia pulmonara de perfuzie este o investigatie neinvaziva, putin iradianta, care aduce informatii functionale deosebit de utile, legate de perfuzia pulmonara. Intrata in practica clinica inca din anii ’70, scintigrafia pulmonara si-a micsorat spectrul afectiunilor investigate odata cu aparitia si dezvoltarea computer tomografiei (CT). Cu toate acestea, ea ramane ca investigatie de prima intentie in diagnosticul trombembolismului pulmonar (TEP) si in evaluarea prechirurgicala a perfuziei pulmonare la paientii cu carcinoame bronhopulmonare.
Trombembolismul pulmonar reprezinta obstructia arterelor pulmonare de catre trombusi venosi sau cardiaci, formati in sistemul venos sau in cordul drept si care, netratat, poate determina aparitia unor complicatii grave, mergand pana la deces. Scintigrafia pulmonara efectuata in primele zile ale aparitiei unor simptome mai mult sau mai putin specifice TEP (junghi toracic intens, tuse, hemoptizie, senzatia de sufocare), poate, prin informatiile furnizate, sa ajute la un diagnostic pozitiv clar. De asemenea, tot scintigrafia poate sa evalueze, pe de-o parte, ariile pulmonare afectate, iar pe de alta parte, prin repetarea ei la circa 7-10 zile, sa monitorizeze eficacitatea terapeutica. In TEP, scintigrafia va vizualiza defecte de perfuzie pulmonara sistematizate, adica ariile pulmonare care nu mai sunt irigate optim, iar in caz de succes terapeutic va evidentia restabilirea circulatiei pulmonare.
Pacienţii cu cancer bronhopulmonar (în special cu carcinom fara celule mici) au ca singura şansă realistă de vindecare interventia chirurgicala. Majoritatea dintre ei fiind si fumatori, au functia cardiovasculara si cea pulmonara frecvent compromise, astfel incat o rezectie a parenchimului pulmonar de mare amploare (pneumectomie sau lobectomie) le poate provoca deteriorarea funcţiei respiratorii, cu insuficienta cardiorespratorie si chiar deces. La aceşti pacienţi, o evaluare preoperatorie este extrem de importanta, astfel incat cura chirurgicala aleasa sa fie cea adecvată, aceasta evaluare facandu-se prin intermediul studiilor scintigrafice pulmonare de perfuzie (cu cuantificare perfuzionala pulmonara per total si per segmente), impreuna cu probe ventilatorii, spirometrice. Se va stabili exact (prin formule matematice care iau in calcul indicatori oferiti de aceste tehnici) rezerva respratorie a fiecarui pacient si se va face prognosticul calitatii vietii postinterventie chirurgicala (pneumectomie sau lobectomie), astfel incat postoperator parenchimul pulmonar restant sa poata asigura o functie respiratorie rezonabila.
Scintigrafia pulmonara de perfuzie este o tehnica simpla, neinvaziva, putin iradianta care, prin informatiile functionale furnizate, sunt deosebit de utile atat in diagnostic, cat si in stabilirea conduitei terapeutice optime pentru afectiuni grave, cum ar fi trombembolismul pulmonar si cancerul bronhopulmonar.
