Tratamentul eficient al hemoragiilor gastro-intestinale depinde in mare masura de localizarea corecta si precoce a sediului singerarii. Printre celelalte metode imagistice de diagnostic, scintigrafia ocupa un loc deosebit de important, ea fiind o tehnica simpla, neinvaziva, usor reproductibila, fara contraindicatii (cu exceptia sarcinii) si efecte secundare si care ofera, in plus, avantajul vizualizarii intregului abdomen.
In hemoragiile digestive inferioare (jejunale, ileale, colonice), tehnicile imagistice radionuclidice sunt metode de screening, ele avind o sensibilitate mult mai mare comparativ cu celelalte explorari radiologice. Scintigrafia este recomandata in cazul unor hemoragii cu rata foarte redusa a singerarii, chiar de 0,05-0,10 ml/min sau in situatiile in care examenul endoscopic are contraindicatii relative: post-operator recent dupa interventiile chirurgicale pe stomac, la pacientii cu hepatita sau cind elementele endoscopice sunt neconcludente (colon plin cu singe, leziune vizualizata, dar fara semne de singerare recenta, etc.). La bolnavii la care sursa hemoragiei a fost detectata initial prin tehnicile endoscopice, scintigrafia poate fi folosita pentru a evidentia oprirea sau nu a singerarii. Detectia radionuclidica a hemoragiei gastro-intestinale depinde de :
-rata hemoragiei (peste 0,05 ml/min.)
-caracterul continuu sau intermitent al hemoragiei (cele mai multe singerari digestive sunt intermitente)
-sediul hemoragiei
-caracteristicile radionuclidului
RADIOFARMACEUTICE
Pentru depistarea sediului hemoragiei gastro-intestinale se pot utiliza 99mTc-sulf coloidal sau hematiile marcate cu 99mTc. Hematiile marcate cu 99mTc sunt utilizate in situatia in care se suspecteaza o singerare “intermitenta”, ele avind proprietatea de a ramine in compartimentul vascular o perioada mai lunga de timp.
PREGATIREA PACIENTULUI
Nu este necesara o pregatire speciala a pacientului.
Pentru a se putea stabili diagnosticul de hemoragie gastro-intestinala, trebuie evidentiata deplasarea radioactivitatii extravazate, in sens anterograd sau retrograd in lumenul intestinului. Cind deplasarea se produce rapid, este mai probabil ca singerarea are loc in intestinul subtire, in timp ce o stationare relativa sau o deplasare lenta indica mai degraba ca sediu colonul.