Metodele conventionale de explorare a functiei glandelor salivare sunt relativ traumatizante si frecvent cu un rezultat nesatisfacator. În acest context sialografia radioizotopica s-a impus deoarece este un examen confortabil pentru pacient, cu rezultate cuantificabile si reproductibile, fiind deosebit de utila atît în depistarea si confirmarea prezentei unor disfunctionalitati a glandelor salivare (în sdr.Sjogreen, boli inflamatorii cronice etc.) cît si în evaluarea evolutiei postterapeutice (medicamentoase sau chirurgicale).
INDICATII CLINICE
- Studiul functiei tesutului glandular salivar :
- -parotidita recurenta
- -sdr.Sjogren
iii. -infiltratii limfomatoase
- Monitorizarea eficientei tratamentului medicamentos sau chirurgical instituit.
RADIOFARMACEUTICE UTILIZATE SI DOZA
Se foloseste 99mTc-pertechnetat, administrat i.v. in doza de 1-5 mCi. Se injecteaza i.v. 30 µCi /Kg corp de 99m-Tc pertechnetat de sodiu pacientului. Imediat dupa injectarea radiofarmaceuticului, se achizitioneaza imagini secventiale, timp de 30 min. Daca pacientul se plînge de uscaciunea gurii, studiul se întinde pe timp de 45 min. Dupa 30-45 min. se înregistreaza, separat o imagine statica
Datele obtinute reflecta doua faze ale statusului secretor al glandelor salivare :
- a) captarea sau faza de concentrare
- b) faza excretorie
Faza excretorie este initiata printr-un stimulent gustativ, respectiv fiecarui pacient i se administreaza 1 tableta de acid ascorbic -vitamina C de 500 mg, sublingual, sau cateva picaturi de lamaie, la 30-45 min. dupa initierea studiului dinamic.
Curbele sialografice (variatia radioactivitate/timp) generate din ariile de interes alese la nivelul glandelor salivare (parotide si submandibulare)se caracterizeaza, în mod fiziologic, prin prezenta unei faze vasculare (patrunderea radiotrasorului la nivelul glandelor salivare), a unei faze de concentrare active a radiofarmaceuticului la nivel glandular si a unei faze de excretie stimulata alimentar sau medicamentos -vitamina C.