INTREBARI FRECVENTE

Exista riscuri?

Cantitatea de radiofarmaceutic administrata este foarte mica astfel incat examinarile scintigraficeĀ  expun pacientul la o doza foarte mica de iradiere.
Scintigrafia este utilizata de peste 50 de ani si nu se cunosc efecte secundare de lunga durata determinate de aceste doze mici.
Ca pentu orice examinare cu raze gamma pacientele trebuie sa informeze daca sunt insarcinate.In mod general trebuie sa limitam la maxim expunerea la radiatii pe perioada sarcinii.
Reactiile alergice la radiofarmaceutice pot exista, dar sunt de mica intensitate si foarte rare.

Cum se obtin rezultatele examinarii?

Majoritatea pacientilor efectueaza un examen scintigrafic ca urmare a recomandarii facute de medical lor curant. Medicul de Medicina Nucleara va interpreta imaginile si datele obtinute si va redacta un rezultat pentru medicul curant in 1-2 zile dupa efectuarea examinarii.

Exista senzatii neplacute in cursul examinarii?

Pacientul poate simti o usoara jena in timpul injectarii intravenoase, injectare realizata cu ajutorul unui mic ac de seringa. O serie de pacienti au gasit neconfortabila necesitatea de a ramane alungiti pe patul gamma camerei fara a se misca pentru circa 10-20 minute (in functie de examinare).
Majoritatea substantei radioactive este eliminata prin urina sau pe cale digestiva. Restul radiofarmaceuticului va disparea pur si simplu prin dezintegrarea normala a acestuia.

Cum se desfasoara invesigatia?

Se administreaza in general pe cale intravenoasa dar uneori si pe cale orala, o doza foarte mica a unei substante radioactive care se concentreaza in anumite zone specific ale corpului. Aceasta substanta ā€“numita radiofarmaceutic- se concentreaza intr-un organ si emite energie sub forma de radiatii gamma.

Gamma camera (scintigraful) detecteaza radiatiile gamma iar sistemul informatic analizeaza si furnizeaza imaginile si date functionale ale organelor si tesuturilor.

Achizitia imaginilor dupa injectarea radiofarmaceuticului variaza in functie de tipul de examinare, uneori se face imediat dupa injectia intravenoasa alteori se astepta de la 20-30 minute la cateva ore, intervalul acesta fiind dat de timpul necesar organismului sa concentreze substanta radioactiva in organul examinat.

In timpul inregistrarii datelor si imaginilor, pacientul sta intins pe un pat al gamma camerei, relaxat, si este de dorit ca acesta sa se miste cat mai putin in timpul achizitiei informatiilor.

Este necesara o pregatire prealabila pentru un examen scintigrafic?

In general nu este necesara nici o pregatire prealabila speciala. Pentru examenele renale este necesar consumul a 0.5l lichid (ceai, apa, etc) inainte de investigatie.

Nume

Telefon

Email

Mesaj